KATEGORIE E-SHOPU

Komfort a styl: jak si vybrat motorkářské oblečení pro maximální požitek z jízdy?

Jak si vybrat motorkarske obleceni

Přichází čas vyrazit na cesty a užít si svobodu na dvou kolech. Avšak dříve, než se vydáte za dobrodružstvím, je důležité věnovat pozornost správnému výběru motorkářského oblečení. Nezáleží na tom, zda vás čekají horké slunečné dny nebo deštivé počasí, vhodné oblečení je klíčem k bezpečné a pohodlné jízdě. 

 

Správně zvolené motorkářské oblečení může v krizových situacích sehrát rozhodující roli a ochránit vás před vážným zraněním. Kromě toho, pohodlí při jízdě na motorce je stejně důležité, protože nepohodlné oblečení může rozptylovat vaši pozornost a zvyšovat riziko nehody. 

 

Počasí je dalším faktorem, který byste neměli při výběru motorkářského oblečení zanedbat. Horka si žádají prodyšné materiály, které zajistí dostatečnou ventilaci a ochranu před slunečním zářením. 

 

Image by Freepik

 

Naopak deštivé a chladné dny vyžadují nepromokavé a teplé oblečení, které vás udrží v suchu a teple. Správná kombinace materiálů a vrstev oblečení vám umožní přizpůsobit se různým povětrnostním podmínkám a užít si jízdu za každého počasí. 

 

V tomto článku se společně podíváme na to, jak si vybrat ideální motorkářské oblečení, které skloubí bezpečnost, pohodlí a ochranu před rozmary počasí. Nabízíme vám tipy a doporučení, jak se připravit na horké letní dny i nečekané průtrže mračen. 

 

Tak neváhejte, čtěte dál a dozvíte se, jak se stát dobře vybaveným a zodpovědným motorkářem za všech okolností. 

 

TIP: Vyberte si vhodné reflexní oblečení

Základní vrstvy oblečení na motorku 

Základní vrstvy oblečení tvoří základ každého motorkářského outfitu. Správně zvolené vrstvy dokáží regulovat tělesnou teplotu, odvádět přebytečnou vlhkost a zároveň poskytovat potřebnou ochranu. Pojďme se blíže podívat na jednotlivé vrstvy a jejich funkce: 

Spodní prádlo

Základem pohodlí je kvalitní spodní prádlo. Pro motorkáře je ideální volbou funkční prádlo, které dokáže efektivně odvádět pot od pokožky a udržovat tělo v suchu. Funkční materiály, jako je polyester nebo merino vlna, jsou prodyšné, rychleschnoucí a antibakteriální. 

 

V horkých dnech zajistí příjemný pocit svěžesti, zatímco v chladném počasí poskytnou potřebnou tepelnou izolaci. 

Střední vrstva

Střední vrstva oblečení slouží jako tepelná izolace a regulátor tělesné teploty. Během chladnějších dní je vhodné zvolit funkční termoprádlo, které udrží tělo v teple a zabrání prochladnutí. Pro teplé dny jsou skvělou volbou lehké, prodyšné materiály, jako je bavlna nebo len. 

 

Tyto materiály umožňují pokožce dýchat a zároveň poskytují ochranu před slunečním zářením. 

Vnější vrstva 

Vnější vrstva představuje hlavní ochrannou bariéru mezi motorkářem a vnějším prostředím. Kvalitní motorkářská bunda a kalhoty by měly být vyrobeny z odolných materiálů, které odolají větru, dešti i případnému pádu. 

 

Důležitými prvky jsou také chrániče kritických míst, jako jsou ramena, lokty, páteř a kolena. V horkých dnech oceníte bundy s ventilací, které zajistí dobré proudění vzduchu, zatímco v deštivém počasí jsou nevyhnutelné nepromokavé a větruodolné materiály. 

Oblečení do horkého počasí 

Když teploty stoupají a slunce neúprosně praží, je načase zaměřit se na motorkářské oblečení, které vám pomůže zvládnout horka. Správná volba materiálů, barev a designu může výrazně ovlivnit váš komfort a bezpečnost během letních vyjížděk. Pojďme se společně podívat na klíčové aspekty oblečení a horkého počasí. 

 

Obleceni na motorku do horkeho pocasiImage by pixabay

Lehké a prodyšné materiály

V horkých dnech jsou těžké, neprodyšné materiály vaším největším nepřítelem. Proto vsaďte na lehké tkaniny s dobrou ventilací. Síťovina a perforovaná kůže jsou skvělou volbou pro bundy a kalhoty, protože umožňují cirkulaci vzduchu a odvádí přebytečné teplo od těla. 

 

Tyto materiály zároveň poskytnou dobrou ochranu před větrem a odřeninami v případě pádu. 

Světlé barvy

Tmavé barvy absorbují sluneční paprsky a přispívají k přehřívání těla. Naopak světlé odstíny, jako bílá, béžová a světle šedá, odráží sluneční paprsky a pomáhají udržet tělo v chladu. Při výběru motorkářského oblečení do horkého počasí upřednostněte světlé barvy, které nejen sníží tepelnou zátěž, ale i zvýší vaši viditelnost na cestách. 

Odvětrávání

Dobře navržené motorkářské oblečení by mělo mít strategicky umístěné ventilační otvory, které umožňují proudění vzduchu. Hledejte bundy a kalhoty s nastavitelnými větracími otvory na hrudi, zádech a stehnech. Tyto otvory můžete podle potřeby otevřít nebo zavřít, což vám umožní regulovat teplotu a zabránit přehřátí během jízdy. 

Ochrana proti slunci 

Silné sluneční záření může být nejen nepříjemné, ale i nebezpečné. Kromě použití kvalitního krému s vysokým ochranným faktorem (SPF) nezapomínejte ani na ochranu hlavy a krku. Pod přilbu si oblečte lehkou kuklu z prodyšného materiálu, která chrání vaši pokožku před spálením a zároveň odvede pot. Pokud upřednostňujete přilby s otevřeným štítem, investujte do kvalitních slunečních brýlí s UV filtrem.

Tady je několik tipů pro vhodné letní oblečení na motorku

Moto jeansy: Zvolte si jeansy vyrobené z elastické tkaniny s kevlarovou výztuží. Tato kombinace materiálů zaručí nejen pohodlí při jízdě, ale také zvýšenou odolnost v případě pádu.

 

Strečové kalhoty: Kalhoty vyrobené z pružných materiálů, jako je stretch denim nebo elastický polyester, vám poskytnou volnost pohybu a pohodlí během jízdy.

 

Kožené kalhoty: Pokud upřednostňujete kožené kalhoty, zvolte si ty vyrobené z buvolí kůže. Buvolí kůže je známá svojí odolností a zároveň poskytuje vynikající ventilaci, díky čemuž je vhodná i do teplého počasí.

 

Zajímavost: Znáte pojem motorkářská svatba a jak se na ni obléknout a připravit?

 

Lehké softshellové bundy: Tyto bundy jsou ideální pro letní měsíce, protože jsou vyrobeny z prodyšných a vodoodpudivých materiálů. Chrání vás před větrem a lehkým deštěm, přičemž stále umožňují vašemu tělu dýchat.

 

Letní moto bundy: Bundy vyrobené z lehkého polyesteru jsou skvělou volbou pro horké letní dny. Měly by mít síťované panely nebo perforace, které zajistí proudění vzduchu a udrží vás v chladu.

 

Letní moto rukavice: Doporučujeme rukavice z perforované kůže, které umožňují proudění vzduchu, a tím udržují vaše ruce v chladu. Zároveň poskytují potřebnou ochranu a přilnavost k řídítkům.

 

Rukavice z kůzlecí kůže: Rukavice vyrobené z jemné a odolné kůzlecí kůže poskytují vynikající citlivost a kontrolu nad řidítky. Navíc kůzlecí kůže je prodyšná a vhodná do teplého počasí.

 

Náš tip: Motorka připravená, výbava sbalená? Je čas vyrazit. Podívejte se na tyto inspirace pro pohodový letní roadtrip nejen na motorce.

Jak se oblect na motorkuImage by pixabay

Když začne pršet

Deštivé počasí může být pro motorkáře výzvou, ale s vhodným oblečením se jízda v dešti stává zvládnutelnou a dokonce i příjemnou. Klíčem je výběr kvalitních nepromokavých materiálů a správného střihu, které zajistí maximální ochranu před vlhkostí.

 

Zajímavost: Víte jak vyčistit světlomety (nejen) na motorce?

Nepromokavé materiály

Při výběru oblečení do deště se spolehněte na osvědčené materiály, jako jsou Gore-Tex nebo Sympatex. Tyto vysokovýkonné membrány jsou navrženy tak, aby odolaly pronikání vody zvenčí, ale zároveň umožňovaly odpařování potu zevnitř. Díky tomu zůstanete v suchu nejen zvenčí, ale také zevnitř oblečení. 

 

Dávejte si pozor na levné napodobeniny, které často nedosahují požadovanou úroveň vodotěsnosti.

Jednodílné kombinézy vs. dvoudílné soupravy

Motorkářské oblečení do deště je dostupné buď jako jednodílné kombinézy nebo jako dvoudílné soupravy sestávající z bundy a kalhot. Jednodílné kombinézy poskytují celistvou ochranu bez mezer, přes které by mohla proniknout voda. Jsou ideální pro dlouhé jízdy v silném dešti. 

 

Dvoudílné soupravy zase nabízejí větší flexibilitu a možnost kombinovat je s běžným motorkářským oblečením. Záleží na vašich preferencích a typu jízdy.

Důležitost vodotěsných zipů a švů 

I ty nejlepší nepromokavé materiály ztrácejí svůj účinek, pokud voda pronikne zipy nebo švy. Proto je nezbytné, aby oblečení do deště mělo kvalitní vodotěsné zipy a podlepené nebo svařované švy. Tyto detaily zabrání vniknutí vlhkosti přes potenciálně slabá místa a zajistí komplexní ochranu před deštěm.

Membránové oblečení: prodyšnost a ochrana před deštěm

Moderní membránové materiály, jako Gore-Tex nebo Sympatex, kombinují nepromokavost s prodyšností. Jejich mikroporézní struktura umožňuje odpařování potu, zatímco vnější vodu spolehlivě odvádí pryč od těla. Díky tomu se v oblečení nebudete nadměrně potit ani při intenzivní jízdě.

 

Membránové oblečení poskytuje vynikající ochranu před deštěm bez kompromisů v oblasti pohodlí.

 

Investice do kvalitního motorkářského oblečení do deště se rozhodně vyplatí. Díky správnému výběru materiálů, střihu a důrazu na vodotěsné detaily si budete moci užívat jízdy na motorce za každého počasí. Nebojte se vody a vyražte na cesty s jistotou, že zůstanete v suchu a pohodlí.

 

Zajímavost: Víte, jaký je rozdíl mezi nepromokavým a voděodolným oblečením?

Doplňky na motorku

Správně zvolené doplňky dokážou výrazně ovlivnit váš komfort a bezpečnost během jízdy na motorce. V jakémkoliv počasí, kvalitní rukavice, boty, ponožky a doplňky na ochranu obličeje by neměly chybět ve výbavě žádného motorkáře.

Rukavice

Rukavice jsou nedílnou součástí motorkářského oblečení. V létě sáhněte po perforovaných rukavicích, které zajistí dostatečnou ventilaci a ochranu kloubů. Perforace umožňují proudění vzduchu, díky čemuž se vaše ruce nebudou nadměrně potit. Pro jízdu v dešti zvolte nepromokavé rukavice s dobrou přilnavostí, abyste měli pevný grip na řídítkách i na mokrém povrchu. 

 

Kvalitní dešťové rukavice by měly mít také zateplení pro případ chladnějšího počasí.

 

Pro jízdu v dešti zvolte nepromokavé rukavice s dobrou přilnavostí, abyste měli pevný grip na řídítkách i na mokrém povrchu. Kvalitní dešťové rukavice by měly mít také zateplení pro případ chladnějšího počasí.

Boty

Motorkářské boty by měly být pevné, sahat nad kotníky a mít protiskluzovou podrážku. Vysoké boty chrání nejen vaše chodidla, ale také kotníky před případnými úrazy. Protiskluzová podrážka je klíčová pro bezpečné došlápnutí na mokrý nebo kluzký povrch. Při výběru bot dbejte také na jejich vodotěsnost, abyste měli nohy v suchu i za deště.

Funkční ponožky

Přestože jsou ponožky často přehlíženým doplňkem, hrají důležitou roli v komfortu motorkáře. Funkční ponožky dokážou efektivně odvádět pot od pokožky a udržovat nohy v suchu. Zároveň poskytují ochranu před otlaky, které mohou vzniknout při delší jízdě v pevných botách. Investice do kvalitních funkčních ponožek se rozhodně vyplatí.

Šátek nebo kukla

Ochrana krku a obličeje před větrem a chladem je důležitá zejména v chladnějších měsících nebo při jízdě ve vyšších rychlostech. Motorkářský šátek nebo kukla je praktickým doplňkem, který udrží váš krk a obličej v teple. 

 

V létě zase oceníte lehký šátek, který chrání vaši pokožku před silným slunečním zářením a zabrání nežádoucímu ochlazování krku způsobené prouděním vzduchu.

Bezpečnostní prvky

Bezpecnostni prvky a obleceni na motorku

Image by freepik

 

Bezpečnost by měla být pro každého motorkáře prioritou. Kromě kvalitního oblečení je důležité zaměřit se i na dodatečné bezpečnostní prvky, které mohou sehrát klíčovou roli v případě nehody. Tyto prvky dokáží minimalizovat riziko vážných zranění a poskytnout motorkáři potřebnou ochranu.

Chrániče

Nedílnou součástí motorkářského oblečení by měly být kvalitní chrániče na kolenou, loktech, ramenech a zádech. Tyto chrániče absorbují náraz v případě pádu a chrání kritické oblasti těla před poraněním. 

 

Při výběru chráničů dbejte na jejich certifikaci a ujistěte se, že jsou vyrobeny z odolných a flexibilních materiálů, které poskytují maximální ochranu bez omezení pohyblivosti.

Reflexní prvky

Viditelnost je klíčová zejména za snížené viditelnosti, jako je soumrak, svítání nebo mlhavé počasí. Reflexní prvky na motorkářském oblečení výrazně zvyšují vaši viditelnost na silnici a upozorňují ostatní účastníky provozu na vaši přítomnost. 

 

Ať už jsou to reflexní pásy na bundě a kalhotách nebo samostatná reflexní vesta pro motorkáře, tyto prvky by neměly chybět ve vaší výbavě.

Airbagové vesty

Revoluční novinkou v oblasti motorkářské bezpečnosti jsou airbagové vesty. Tyto vesty obsahují integrovaný airbagový systém, který se v případě nehody aktivuje a poskytne dodatečnou ochranu hrudníku, zad a krční páteře. Airbagové vesty dokáží absorbovat sílu nárazu a minimalizovat riziko vážných zranění v kritických oblastech těla. 

 

Pokud hledáte nejvyšší úroveň ochrany, investice do kvalitní airbagové vesty se rozhodně vyplatí.

 

Pamatujte, že žádný bezpečnostní prvek není stoprocentní zárukou ochrany, ale jejich kombinace výrazně snižuje riziko zranění při případné nehodě. Věnujte pozornost výběru kvalitních chráničů, reflexních prvků a zvažte také investici do airbagové vesty. 

 

Vaše bezpečnost je prvořadá a s kvalitními bezpečnostními prvky můžete jezdit s větší jistotou a klidem.

 

Péče o moto oblečení

Péče o motorkářské oblečení je klíčová pro zachování jeho funkčnosti, bezpečnosti a dlouhé životnosti. Pravidelná údržba a vhodné skladování pomáhají udržet vaše oblečení v top kondici, aby vás spolehlivě chránilo při každé jízdě. Pojďme se podívat na důležité aspekty péče o motorkářské oblečení:

Pravidelné čištění a impregnace

Po každé jízdě je důležité oblečení vyčistit od nečistot, hmyzu a případného potu. Dodržujte pokyny výrobce pro praní nebo čištění jednotlivých součástí výstroje. Používejte pouze doporučené čistící prostředky, které nenaruší kvalitu materiálů. 

 

Po čištění je vhodné aplikovat impregnační sprej, který obnoví voděodolnost a ochranu před nečistotami. Pravidelná impregnace prodlouží životnost oblečení a zajistí jeho optimální funkčnost.

Kontrola opotřebení a poškození

Pravidelně kontrolujte své oblečení a přilbu na motorku, zda nevykazuje známky opotřebení nebo poškození. Věnujte pozornost oděrkám, protržením či rozepnutým švům. Včasná oprava drobných poškození může předejít větším problémům v budoucnosti. 

 

Pokud je poškození rozsáhlé a narušuje integritu nebo bezpečnost oblečení, zvažte jeho výměnu za nové.

Správné skladování během sezóny i mimo ni

Když zrovna nejezdíte, uložte motorkářské oblečení na suchém a dobře větraném místě, mimo přímé sluneční záření. Před dlouhodobým uskladněním oblečení důkladně vyčistěte a nechte úplně vyschnout, abyste předešli vzniku plísní a zápachu.

 

Bundu a kalhoty zavěste na ramínka, aby se zabránilo nežádoucím záhybům a deformacím. Kombinézy skladujte ve vodorovné poloze, aby se nenamáhaly švy. Přilbu uchovávejte v chladném a suchém prostředí, nejlépe v originálním obalu nebo textilním sáčku.

 

Věnováním náležité pozornosti péči a údržbě prodloužíte životnost svého motorkářského oblečení. Pravidelné čištění, impregnace, kontrola poškození a správné skladování zajistí, že vaše oblečení bude připraveno kdykoli vyrazit na cesty a poskytovat vám maximální ochranu a pohodlí při každém dobrodružství na dvou kolech.

 

Image by shopify

Hlavně bezpečně

Ochrana a bezpečnost by měly být pro každého motorkáře nejvyšší prioritou. Kromě kvalitního oblečení a bezpečnostních prvků je důležité myslet také na další aspekty, které mohou ovlivnit vaši bezpečnost na cestách. Jedním z nich je pojištění a další příslušenství pro motorkáře, které vám pomůže zvládnout nečekané situace.

Nezapomínejte na pojištění

Komplexní pojištění motocyklu je nezbytností pro každého zodpovědného motorkáře. Kromě povinného smluvního pojištění zvažte také havarijní pojištění, které vás ochrání v případě nehody, krádeže nebo poškození motocyklu. 

 

Doplňková připojištění, jako například úrazové pojištění jezdce či pojištění zavazadel, poskytují dodatečnou ochranu pro vás a vaši výbavu. Věnujte čas výběru spolehlivé pojišťovny a vhodného pojistného plánu, který bude odpovídat vašim potřebám a stylu jízdy.

Zvyšte bezpečnost svého motocyklu díky kvalitnímu příslušenství 

Investice do kvalitního příslušenství pro motorkáře je rozumným krokem pro zvýšení vaší ochrany na cestách. Mezi užitečné doplňky patří například kvalitní zámek na motocykl, který ztíží jeho odcizení. 

 

Cestujete-li se cenným zavazadlem, zvažte použití bezpečnostních kufrů nebo brašen, které jsou odolné vůči násilnému vniknutí. GPS lokátory a alarmy jsou dalším skvělým způsobem, jak ochránit svůj motocykl před zloději.

Ochrana na cestách

Během jízdy na motocyklu je klíčové být vždy viditelný a předvídatelný pro ostatní účastníky provozu. Používejte reflexní prvky na oblečení a motocyklu, které zvýší vaši viditelnost za snížené viditelnosti.

 

Dodržujte pravidla silničního provozu, jezděte defenzivně a předvídejte možné rizikové situace. Pravidelná údržba motocyklu, včetně kontroly brzd, vhodného motorového oleje pro motorky, tlaku v pneumatikách a osvětlení, přispívá k bezpečné a spolehlivé jízdě.

 

Motorkářské oblečení je nedílnou součástí výbavy každého zodpovědného jezdce. Při výběru dbejte na kvalitu materiálů, přítomnost bezpečnostních prvků a vhodnost pro dané povětrnostní podmínky. Nezapomínejte ani na důležitost pravidelné údržby a péče o své oblečení, aby vám sloužilo spolehlivě a dlouho.

 

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s: 

 

PoctiveSEO: Naučte se psát SEO články, které vám získají návštěvnost z Google vyhledávání

 

Autor: Mgr. Radka Žiaková: Obsahová specialistka na zdravotní a odborná témata, majitelka e-shopu Zdravoradka.sk

 

Stahujte nový katalog!
REFLEXNÍ PRVKY
2024

Katalog

Stáhnout katalog

 

DARUJTE BEZPEČNOST
Vašim blízkým

Stáhnout leták

 

Stahujte katalog 
Nažehlovacích obrázků a záplat

Stáhnout katalog
 

 

POŠTOVNÉ A BALNÉ ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 1500 Kč

 

 
Jsme partneři projektu

Doprava ZDARMA
Volejte ZDARMA
Obchodní podmínky